Katsuobushi - かつおぶし

Conosci katsuobushi  (鰹節; かつおぶし) ?? Do you know katsuobushi or Bonito Flackes?
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Si ottiene grattugiando in piccoli fiocchi, filetti di tonnetto striato essiccato, fermentato e affumicato. E' utilizzato per soba, miso, dashi ecc.. e anche come condimento finale per takoyaki, okonomiyaki ecc..
Il processo di lavorazione necessita fino ad un anno e mezzo per essere terminato: i pesci vengono sfilettati, bolliti e diliscati , essiccati, spazzolati, puliti, lisciati. Al termine del ciclo appare come una grossa scheggia di legno ma nasconde all'interno un cuore con vive sfumature di rosa e rosso carminio.


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Is possible use for dashi, miso,soba etc.. but also with takoyaki, okonomiyaki etc...
Upon being placed on hot food, the heat waves cause the thin and light katsuobushi to move about, giving it a special aesthetic look. It is placed on pizzas to make the top of the pizza seem alive with the "dancing" katsuobushi.
Katsuobushi is sold in wood-like blocks
The fish is beheaded, gutted and filleted. The rib bones are removed after the fillets have been boiled. The fillets are then smoked using oak, pasania, or castanopsis wood.The last stage of creating a katsuobushi is to allow the fish to sun-dry using the assistance of mold. The mold is continually scraped off, with further sun-drying of the fish increasing hardness and dryness until it resembles a piece of wood,
When tapped together lightly, they sound almost metallic, and unlike their dull beige outer appearance, when broken open they are a translucent deep ruby color inside. Rarely, very high-end honkarebushi repeat this drying process for over two years.


Puo' essere venduto intero, per poi essere tagliato in casa con un apposito strumento. (Katsuobushi kezuriki).
Ma si puo' comperare anche gia' "affettato". Per grosse quantita' ovviamente verra' utilizzato un macchinario automatico per il taglio.( Automatic Hana-katsuo Shaving Machine).
Il katsuobushi ha una caratteristica spettacolare! Inserito su cibo bollente, i fiocchi iniziano a reidratarsi ed assorbendo liquido si muovono come se fossero vivi, "danzando" sulla pietanza.
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Katsuobushi kezuriki used to prepare Katsuobushi shavings.
Traditionally, large chunks of katsuobushi were kept at hand and shaved when needed with an instrument called a katsuobushi kezuriki, similar to a wood plane.
Or for big production exist automatic machine




Nostro amico con beautiful shop in Yotsugi (Tokyo)  -  Grazie!

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